Genel

Define İşaretleri Yorumlarken Yapılan Yanlış- Hatalı Bilgi

        Arkadaşlar bir çok forum ve web sitesinde yer alan define işaretleri çözümlemelerini inceledim. Tüm yazılar neredeyse birbirinin aynısı. Hepsi birbirinden Kopyala / Yapıştır yapıp yayınlamış bilgileri. En çok dikkatimi çeken bariz yanlışlıktan bahsetmek istiyorum.

        Özellikle ok, çarpı, hac, istavroz işaretlerinde “İşaretin şurasını ölçün, her cm 1 adıma denktir.” gibi yorumlar yapılmış. Acaba bunları yazarken santimetrenin ne zaman bulunduğunu hiç düşünmediler mi? Bizim bulduğumuz işaretler bundan 80-100 yıl öncesine aitse dedikleri doğru olabilir. Ama genelde Lidya, Hitit, Bizans gibi uygarlıklardan bahsediliyor ve cm olarak yorumlar yapılıyor. “O zamanlar cm mi vardı?” diye sormadan edemiyor insan. Konunun en altına örnek bir resim ekliyorum. Yorum sizin.

        Metrenin tarihçesi şöyledir:

**8 Mayıs 1790 – Fransız Ulusal Meclisi yeni metrenin, yarım-periyodu 1 saniye olan bir sarkaçın uzunluğuna eşit olmasına karar vermiştir.
**30 Mayıs 1791 – Fransız Ulusal Meclisi metrenin yeni tanımı olarak Fransız Bilimler Akademisi’nin önerisini kabul etmiştir. Bu öneriye göre 1 metre Paris’ten geçen meridyenin dörtte bir uzunluğunun 10 milyonda biridir.
**1795 – Pirinç geçici metre çubuk yapılmıştır.
**10 Aralık 1799 – Fransız Ulusal Meclisi, 23 Haziran 1799’da yapılan ve Ulusal Arşivler’de saklanan platin metre çubuğu en son standart olarak belirtmiştir.
**28 Eylül 1889 – İlk Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, metreyi %10’u iridyum’dan oluşan platin alaşımı standard bir çubuğun üzerindeki iki çizgi arasındaki mesafenin buzun erime noktasında ölçülen değeri olarak tanımlamıştır.
**6 Ekim 1927 – Yedinci Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, platin-iridyum alaşımı standard çubuğun üzerindeki iki merkezî çizginin eksenleri arasındaki 0 °C’deki uzaklığın, bu çubuk 1 atmosfer standard basınç altındayken ve birbirinden 571 milimetre mesafedeki iki silindirin üzerinde yatay duruyorken yapılan ölçümünü metrenin tanımı olarak düzeltmiştir.
**20 Ekim 1960 – Onbirinci Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, metreyi kripton-86 atomunun 2p10 ve 5d5 kuantum seviyeleri arasındaki geçişteki ışımanın boşluktaki dalgaboyunun 1.650.763,73’de biri olarak tanımlamıştır.
**21 Ekim 1983 – Onyedinci Ağırlıklar ve Ölçüler Genel Konferansı, metrenin tanımını ışığın boşlukta 1/299.792.458 saniyede aldığı mesafe olarak yapmıştır.