Genel

GPR Radar Yer Altı Görüntüleme Jeoradar OKM Define Aramada Kullanımı

       Bu yazımızda GPR cihazlarından ve define, altın aramalarında nasıl kullanıldığından bahsedeceğiz. 
       GPR cihazları Yer Altı Radarı, Jeoradar, Georadar veya Yer Radarı olarak da bilinir. GPR nin açılımı Ground Penetrating Radar‘ dır. Türkçesi Toprağa İşleyen Radar gibi bir anlama gelmektedir.
        Bu cihazlar farklı frekanslardaki elektromanyetik dalgaları yere gönderirler. Bu dalgalar yerden değişime uğramadan, kırılarak veya yansıyarak geri gelir. Cihazın alıcı kısmı geri gelen dalgaları işleyerek bir yer altı haritası oluşturur. Bu haritalar oldukça karışıktır ve doğru olarak sadece iyi bir mühendis tarafından okunabilir.

        Şimdi en merak edilen konuya gelelim. GPR / Yer Radarı cihazları definecilikte kullanılabilir mi? Konuyu 3 madde de özetlemeye çalıştım. Bunları çok dikkatli okumanızı tavsiye ederim.

  1**  Öncelikle şunu belirtmek istiyorum. GPR cihazlarında kesinlikle metal ayrım özelliği yoktur. Bu cihazlar sadece topraktan farklı yapıda olan cisimleri saptarlar. Örneğin toprağa döşenmiş metal bir boru düşünün. Gpr Radarı ile orada bir boru olduğu anlaşılabilir fakat boru metal mi yoksa beton mu anlaşılmaz. Yani GPR ile topraktan farklı yapıdaki bir kayayı da define olarak değerlendirebilirz. Bu da hiç bir işimize yaramaz.

2**  GPR / Yer Altı Radarları 25 Mhz ile 3000 Mhz aralığında yani çok yüksek frekanslarda çalışırlar. Lütfen buraya çok dikkat edin. Yerin yüksek çözünürlüklerde haritasının çıkarılabilmesi için cihazın yüksek frekanslarda çalışması gerekir. Ama cihazlar yüksek frekansta çalıştırılırsa derinlikleri 1 metreye hatta 40cm’e kadar düşer. Burası çok önemlidir. Örnek olarak yan tarafta dünyanın en iyi GPR Radar üreticilerinden olan bir firmanın frekanslara göre verdiği derinliklerin tablosunu vermek istiyorum. Tabloda 1200 Mhz de    çalıştırılan bir cihazın derinliğinin 1 metreye düştüğünü görebilirsiniz. Şu da ayrı bir konu. Bu tablodaki derinlikler fabrika verileri. Yani en iyi sonuçlar. Bizim bu sonuçlara ulaşmamız zor.

  3**  GPR / Yeraltı Görüntüleme Radarları zemin haritasını çıkarır demiştik. Bu haritalar çok karışıktır. Haritaları sadece bu işe yıllarını vermiş mühendisler değerlendirebilir ki onlar bile yanılabilirler. Bu konuyu şöyle bir benzetmeyle anlatmaya çalışacağım. Hastaneye gidiyoruz ve doktor bizden röntgen filmi veya MR (emar) istiyor. Biz emarı elimize aldığımızda birşey anlıyormuyuz. Tabiki hayır. Bunu sadece doktorlar anlayabiliyor. Onlar bile yanılıyor veya bir anlam veremiyor bazı zamanlar. İşte bu yer altı haritaları röntgen filmlerinden daha karışık. Uzman olmayan kişilerin anlaması imkansız. Bir de bu harita yukarıda anlattığım gibi cihaz derinlere insin diye yüksek frekanslarda çekilmişse yani çözünürlük iyice düşmüşse hiç bir şey anlayamayız. Uzmanlarda anlayamaz.


   4** “Bir cihaz varmış kamera gibi yerin altını gösteriyormuş.” Bu cümleleri defineciler arasında çok duyarız. Bunların hiç bir gerçekliği yoktur. Şuan ki teknoloji böyle bir sistem yapmak için yeterli değildir. GPR / Yer altı radarları sadece yandakine benzer haritalar çıkarır. Bu haritalar yoruma açıktır. Altta kaya mı var borum mu var yoksa definemi var ayırt edemeyiz.

         Sonuç olarak bu cihazlar define – altın aramalarına uygun değildir. Yinede GPR / Yeraltı Görüntüleme Cihazı alıp almamak sizin takdirinizdedir. Ancak GPR Radar fiyatlarının 20.000 ile 150.000 Euro arasında olduğunu unutmayın. Ayrıca bulunduğunuz arazideki toprak yapısından dolayı yüksek frekanslarda çalıştıramazsanız cihaz elinizde kalır. 

         Sahte GPR / Yeraltı Görüntüleme Cihazı / OKM hakkında daha detaylı bilgi almak için Sahte Cihazlar başlıklı konumuzu okumanızı tavsiye ederim.